“При яких недугах корисно вживати гібіск?”
Т. Ф. М’ЯКУШКО.
Гібіск їстівний (бамия; Hibiscus esculentus) – однорічна трав’яниста рослина родини мальвових. Стебло розгалужене, 1,5–2 метри заввишки. Листки довгочерешкові, серцевидні, 3–7-лопатеві або пальчастороздільні з широкоовальними зубчастими частками. Квітки двостатеві, правильні, великі, одиничні в пазухах листків; віночок жовтий, при основі – з темною плямою. Плід – коробочка, з 5–11 гранями. Цвіте у липні-серпні.
Культивують на півдні як харчову рослину. Споживають (відвареними або консервованими) молоді (3–6-денні) зав’язі.
Молоді зав’язі містять значну кількість білків, слиз, аскорбінову кислоту (до 45 мг% ), каротин, вітаміни групи В.
Рослина має сечогінні властивості. Плоди гібіска – цінний дієтичний продукт для хворих на гастрит і виразкову хворобу шлунку й дванадцятипалої кишки. Їх їдять вареними або смаженими, використовують для приготування супів і соусів, сушать, заморожують, консервують.