Коржики – “як у дитинстві”

Як зробити чаювання смачнішим, а настрій – радіснішим? Достатньо лише кількох коржиків за бабусиним рецептом!
Сметанні
4 склянки борошна, 3 яйця, 180 грамів вершкового масла, 1 склянка сметани, 1,5 склянки цукру, пакетик ванільного цукру, дрібка солі, 0,5 чайної ложки соди, трішки лимонного соку.
Збити яйця у піну, всипати цукор і ще трохи збити. Покласти сметану. Додати погашену лимонним соком соду. Перемішати. Влити розтоплене вершкове масло (маргарин), всипати сіль, ванільний цукор і знову перемішати.
Поступово додати просіяне борошно й замісити тісто. Воно повинно вийти доволі м’яким і еластичним. Посипавши робочу поверхню борошном, розкачати шар тіста завтовшки 1 сантиметр. За допомогою склянки чи спеціальних формочок вирізати заготовки коржиків.
Нагріти духовку до 200 градусів. Викласти заготовки з тіста на посипане борошном деко. Випікати в духовці приблизно 15 хвилин.
Макові
500 грамів борошна, 0,75 склянки кефіру, 50 грамів вершкового масла, 2 яйця і 1 білок, 100 – 150 грамів цукру, 3 столові ложки маку, 0,5 чайної ложки соди, масло для змащування дека.
Борошно перемішати з цукром. Окремо з’єднати злегка остигле розтоплене масло, кефір і яйця. Потім викласти обидві маси в одну посудину, додати соду, перемішати й замісити тісто. Дати йому полежати в холодильнику 1–1,5 години.
Включити духовку. Деко змастити маслом. Тісто розкачати на посипаній борошном дошці в пласт, наколоти виделкою, нарізати ножем на квадратики. Змастити їх яєчним білком, посипати маком. Викласти заготовки на деко. Випікати в гарячій духовці (200°С) протягом 15–20 хвилин.
Яблучні
1 склянка натертих на дрібну тертку яблук, 1 склянка цукру, 1 яєчний білок, 1 чайна ложка соди (гашеної оцтом), 1 пакетик ваніліну, 100 грамів розтопленого вершкового масла, 4 склянки борошна, дрібка солі, подрібнені горіхи за смаком.
Цукор, яблучне пюре і білок збити міксером до розчинення цукру. Додати соду, ванільний цукор, масло, сіль. Усе перемішати. Покласти горіхи й знову перемішати. Всипати борошно і замісити тісто (воно повинно бути не дуже густе й еластичне).
Від готового тіста відокремлювати шматочки, скачувати кульки і викладати на застелене промасленим пергаментним папером деко, трохи приплюснувши. Випікати при температурі 190°С 20–25 хвилин.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.