Регулює тиск

“Чи правда, що препарати глоду регулюють тиск: підвищений – знижують, знижений – підвищують? Отже, його можна вживати як людям із підвищеним, так і людям зі зниженим тиском?”
В. П. ВАВРУХ.

Глід криваво-червоний (боярышник кроваво-красный; Crataegus sanguinea) – невеличке (2–5 метрів заввишки) дерево або кущ родини розових. На міцних пурпурово-коричневих гілках розміщуються прямі колючки 2,5–5 сантиметрів завдовжки. Листки зверху темно-зелені, зісподу – ясно-зелені, волосисті, від оберненояйцевидних до широкоромбічних, неглибоко – 3–7-лопатеві або великозубчасті з пилчастими лопатями. Квітки правильні, двостатеві, 5-пелюсткові, блідо-пурпурові, в густих щитковидних суцвіттях, тичинки – з пурпуровими пиляками. Плоди яблуковидні, кулясті, криваво-червоні, рідше – оранжево-жовті, з борошнистим м’якушем і 3–4 кісточками. Цвіте у травні-червні.
На території України вирощують як декоративну рослину.
Використовують квітки і плоди. Квітки (з листками або без них) заготовляють на початку цвітіння рослини, коли частина їх ще не розкрилась. Сушать у затінку. Сухої сировини виходить 18–20 відсотків. Термін придатності – один рік.
Плоди збирають у період повного достигання. Сушать при температурі 50–60°. Сухої сировини виходить 40 відсотків. Термін придатності – 2 роки. Квітки і плоди відпускають аптеки.
Квітки містять гіперозид, кверцетин, вітексин, сапонаретин, орієнтин, гомоорієнтин, рамнозиди вітексину, фенолокислоти (кавову, хлорогенову), аміни (холін, ацетилхолін, триметиламін). У плодах знайдено органічні кислоти, цукри, сорбіт, пектинові речовини (1,9–6,1%), аскорбінову кислоту
(18–100 мг%), b-каротин (0,4–2,7 мг%), вітамін К, фенольні сполуки (антоціани – до 1200 мг%, лейкоантоціани – 400–1500 мг%, катехіни, флавоноли, фенолокислоти тощо), кумарини (0,7–3,4%), стерини, тритерпенові кислоти (урсолову, олеанолову).
Галенові препарати глоду виявляють кардіотонічну, спазмолітичну, гіпотензивну, седативну та десенсибілізуючу дії. Глід здатний збільшувати силу серцевих скорочень, регулювати кров’яний тиск (підвищений – знижує, знижений – підвищує), зменшувати збудливість нервової системи, зумовлювати глибокий, спокійний і тривалий сон, не спричиняючи після пробудження станів психічного пригнічення.
Слід відзначити, що терапевтична дія препаратів глоду залежить від дозування. Якщо малі дози впливають на серцеву діяльність тонізуюче, то великі є чудовим спазмолітичним і седативним засобом. Надто великі дози, в 4–5 разів більші за звичайно призначувані, спричиняють зайву сонливість і сповільнення пульсу.
Препарати рослини малотоксичні, не мають кумулятивних властивостей і не спричиняють побічних явищ. Їх використовують при різних захворюваннях серцевого м’яза, зокрема при коронаритах, які супроводжуються симптомами стенокардії; при гіпертонічній хворобі, особливо при склеротичній та вегетативно-нервовій її формі; при артеріосклерозі, нервово-психічному збудженні, запамороченнях; при гострому суглобовому ревматизмі, а також при клімактеричному неврозі як засіб, що зменшує збудливість нервової системи й усуває різні болісні симптоми, характерні для цього періоду життя жінок.
Квітки і плоди глоду використовують окремо або в поєднанні з іншими лікарськими рослинами. Перевагу слід віддавати препаратам, виготовленим із квіток рослини (краще брати свіжі квітки), пам’ятаючи, що вони малоефективні при декомпенсації серця.
Внутрішньо вживають настойку квіток (настоюють 10 г свіжих квіток на 100 мл 70-процентного спирту або міцної горілки протягом 14 днів, проціджують) – по 15–30 крапель у чарці води тричі на день. Коли використовують настойку як седативний або десенсибілізуючий засіб, дозу збільшують у 2–3 рази).
Готують настій квіток (5 г, або одна столова ложка, висушених квіток на 200 мл окропу). П’ють по півсклянки 2–3 рази на день. Настойку плодів (настоюють 10 г сухих подрібнених плодів на 100 мл 70-процентного спирту або міцної горілки протягом 14 днів, проціджують) вживають по 30–40 крапель у чарці води; настій плодів (15 г, або столова ложка, сухих подрібнених плодів на 200 мл окропу) – по половині або третині склянки 2–3 рази на день; екстракт плодів (25 г подрібнених плодів на 100 мл окропу, кип’ятити до зменшення об’єму наполовину) – по 40 крапель тричі на день.
Готують також збори. Столову ложку з верхом суміші квіток глоду (10 г), трави собачої кропиви звичайної (20 г), маренки запашної (20 г), листя ожини сизої (25 г) і трави сухоцвіту багнового (15 г) настоюють 10 хвилин на 200 мл окропу і п’ють по склянці тричі на день при дратівливості, істеричних припадках, клімактерії.
Столову ложку суміші квіток та плодів глоду, трави хвоща польового, омели білої, зубків часнику (по 30 г), квіток арніки гірської (10 г) і трави деревію звичайного (40 г) настоюють на 200 мл окропу і п’ють по чверті склянки чотири рази на день при гіпертонічній хворобі.
Три столові ложки суміші квіток та листя глоду (20 г), кореневищ із корінням валеріани лікарської (20 г), трави собачої кропиви звичайної (20 г), чебрецю звичайного (5 г), материнки звичайної (5 г), листя меліси лікарської (10 г), м’яти перцевої (5 г), шишок хмелю звичайного (5 г), квіток лаванди колоскової (5 г), трави горицвіту весняного (5 г) і листя конвалії звичайної (5 г) настоюють на 300 мл окропу до охолодження і п’ють по півсклянки тричі на день при серцевих неврозах (збір використовується в болгарській офіцинальній медицині).
Дві столові ложки суміші квіток і листя глоду (30 г), трави хвоща польового (15 г), омели білої (30 г), квіток бузини чорної (30 г), слані ламінарії цукристої (5 г), листків меліси лікарської (5 г), м’яти перцевої (5 г), трави чаберу садового (5 г), собачої кропиви звичайної (25 г), фіалки триколірної (15 г), листя берези пухнастої (15 г), кореневищ із корінням валеріани лікарської (10 г) і трави барвінку малого (15 г) заливають 250 мл окропу, кип’ятять
5 хвилин, настоюють до охолодження, проціджують і випивають протягом дня за три рази після їди при гіпертонічній хворобі (збір використовується в болгарській офіцинальній медицині).
Із готових аптечних препаратів використовують настойку глоду – по 20–30 крапель, рідкий екстракт глоду – по 20–30 крапель 3–4 рази на день до їди.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.