“Підкажіть, чим “годувати” моркву, щоб вона була солодка й добре зберігалася?”
Ігор МАТВІЄНКО.
м. Кременчук.
Як відомо, солодкими продукти роблять вуглеводи. В достатній кількості вони накопичуються в разі забезпечення рослин калієм, натрієм, фосфором, бором. А от надлишок у грунті органічних сполук, багатих азотом, призводить до протилежного ефекту. До того ж овочі, “перегодовані” органікою, погано зберігаються, уражаючись гнилями.
Щоб смакові якості коренеплодів радували і їх вистачило аж до кінця зими, потурбуватися про це слід заздалегідь. Восени необхідно підживити грунт на ділянці, де ростиме морква, суперфосфатом чи іншими фосфоровмісними добривами, калійною сіллю, а молоді рослини навесні бажано “пригостити” комплексом мікроелементів, борною кислотою. І ще одна порада: купуючи насіння для чергового засіву, обирайте сорти із підвищеним вмістом у коренеплодах цукру. Наприклад, це може бути Дитяча солодка, Маестро F1, Імператор, Нантська 4.
Відповіді на запитання читачів підготувала агроном
Марія ПРИХОДЬКО.