Девальвація гривні спричинила неабиякий ажіотаж на споживчому ринку і цінову лихоманку. Чи здатні вітчизняні виробники сільськогосподарської галузі, харчової промисловості забезпечити громадян продуктами харчування, чого очікувати українцям у подальшому – про це йшлося на республіканській селекторній нараді, яку провів міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. У роботі наради взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Наголошувалося, що об’єктивних підстав для значного здорожчання продуктів, окрім вартості пального, немає, адже виготовлені вони з урожаю минулого року. Немає проблем і з наявністю основних продуктів споживчого кошика. Адже, скажімо, олії споживаємо лише 12 – 15 відсотків від загального обсягу її виробництва, а ринок цукру на 1 березня становить 1,5 мільйона тонн, що значно більше від обсягу споживання. У достатній кількості, як у нашій області, так і в державі, є гречка, інші крупи та сіль. Наприклад, в Аграрному фонді (АФ) в наявності 500 тисяч тонн продовольчої пшениці. Мобілізовано 1,65 мільярда гривень, які передбачається спрямувати на проведення весняної посівної кампанії та здійснення форвардних закупівель зерна урожаю 2015 року, а 300 мільйонів гривень – для погашення відсотків по банківських кредитах. Нині ж для стабілізації ситуації проводяться консультації з керівниками торгових мереж, які були не готові до продажу великих обсягів продуктів. Як вихід пропонувалися проведення ярмарків за участю виробників продовольчих товарів, товарні інтервенції з Держрезерву та АФ, а також постійний контроль за ціноутворенням.
***
– Підвищення цін на соціальні сорти хліба не уникнути, тож потрібно зробити все можливе, щоб здорожчання було поетапним і не надто болісним для полтавців, – підкреслив під час наради за участю хлібопекарів і представників торговельних мереж голова ОДА Валерій Головко. Водночас хлібопекарі нарікали на затримку (від 30 до 90 днів) закладами торгівлі зворотних коштів за проданий хліб, у той час як вартість борошна з кожним днем зростає, і зараз воно коштує близько 8,5 тисячі гривень за тонну. Констатувалося, що загалом протягом останнього року борошно здорожчало в три рази. Між тим, максимальний запас сировини на хлібокомбінатах – на 3 – 4 дні. На недопустимості затримки коштів хлібопекарів торговими мережами наголосив керівник області, він також зауважив, що торгові надбавки на хліб не можуть перевищувати 10 відсотків, і за цим буде встановлено постійний контроль.
Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”