– Така технологія – давня, однак пристосувати її до цукрового виробництва досі майже нікому не вдалося, – зазначив завідуючий лабораторією Денис Чечельницький. До того ж це надзвичайно фінансово затратно.
Однак переваги цієї технології значно вагоміші. По-перше, поліпшення екологічної ситуації в районі завдяки зменшенню шкідливих викидів у атмосферу. По-друге, внаслідок такого бродіння виділяється газ метан неприродного походження. Очікувані обсяги – 155 тисяч кубічних метрів. Отже, завод зможе не лише знизити споживання природного газу до 45 відсотків, а й виробляти власну електроенергію та тепло. Також внаслідок бродіння утворюються високоякісні вартісні добрива для потреб сільського господарства (130 – 150 тонн на добу), тож агроформування холдингу зможуть суттєво зекономити на придбанні хімічних добрив, отже, знизиться й рівень забруднення ґрунтових вод та безпосередньо ґрунтів. Серед суттєвих переваг – і створення нових робочих місць.
Нині Глобинський цукровий завод, який цьогоріч відзначатиме 101-шу річницю свого існування, прийняв на переробку майже 305 тисяч тонн солодких коренів, із яких виробив 37 тисяч тонн “білого” золота. Загалом цього року планується переробити близько 600 тисяч тонн цукрового буряку (торік ця цифра дорівнювала 525 тисяч). Продукція підприємства відповідає всім вимогам ДСТУ та ISO. Її використовують для виробництва такі відомі бренди, як “Рошен”, “Сандора”, “Конті”, “Данон-Дніпро”, “Світоч”.
На підприємстві працюють 632 особи, з них 219 – сезонні працівники. Для їхньої роботи та відпочинку створені належні умови: відремонтовано гуртожиток, обладнані побутові приміщення, працюють заводська їдальня, медичний пункт із фізіотерапевтичним обладнанням. Проведений капітальний ремонт виробничого устаткування.
Найбільше на підприємстві пишаються своїми кадрами, розповідає директор ВП “Глобинський цукровий завод” ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” Юрій Мацак. Серед кращих – виробничники Микола Білоус, Анатолій Хандій, Віталій Гончаренко, Володимир Пащенко, Антоніна Макаренко, Євгеній Самбур, Олександр Савченко, Микола Шинкаренко, Олександр Соботович, Сергій Гриценко, Євгеній Михно, Юрій Макаренко, Іван Нечаєнко, Микола Ковпак, Олег Кужим, Юрій Авдюков, Ольга Кирніс, Таїса Захарченко, Микола Мяло, Григорій Наріжний, Володимир Кінаш, Анатолій Павлов, Анатолій Євенко, Микола Момот, Микола Бешник, Анастасія Подрєзова, Наталія Дреєва, Андрій Сліпчун, Сергій Куценко, Володимир Приходько.
Підприємство, яке довгий час не працювало, вдалося відродити завдяки інвестиціям агропромислового холдингу “Астарта-Київ” на чолі з генеральним директором Віктором Іванчиком. Так, лише минулого року у модернізацію виробництва заводу було вкладено близько 70 мільйонів гривень. Тож і результат не забарився. Якщо раніше тут переробляли щонайбільше 2400 тонн солодких коренів на добу, то зараз – 5500.
Глобинський цукрозавод, як і АПХ “Астарта-Київ”, веде соціально відповідальний бізнес. Від цього виграють і виробництво, і місцева територіальна громада.