“Сала багато не буває”, “Їжте сало – будете здорові” – ці та інші прислів’я про найпопулярніший національний продукт можна було почути минулої суботи на Святі сала, яке третій рік поспіль влаштовує на Жовтневій вулиці Полтавська міська рада. – Полтава завжди була столицею справжнього українського сала. Сто років тому місто постачало цей продукт в Європу. Сьогодні по всій Україні його добре знають, – сказав, відкриваючи дійство, міський голова Андрій Матковський. – Сало підвищує настрій, допомагає пережити й кризи, й такі морози, як зараз, і жодного українського святкового столу не буває без нього. Приємно, що дуже багато полтавців, гостей міста, незважаючи на сильний мороз, прибули на це традиційне свято. Загалом їм пропонується 1,5 тонни сала і м’ясних виробів. Сподіваюся, приємно вразить сало в шампанському. Думаю, буде смачно. Хочу побажати всім міцного здоров’я, гарного настрою, і щоб у кожній українській родині завжди вдома був шматок справжнього полтавського сала. Свої товари на святі презентували виробники м’ясної продукції Полтавщини. Близько 30 найменувань виробів – козацьке, українське сало, угорський шпиг, часниковий рулет, бекон тощо – були представлені на конкурс “Полтавське сало – найкращий делікатес”. Перемогу в різних номінаціях, за висновком журі, здобули ТОВ “Агрофірма “Маяк” Котелевського району, яке очолює Герой України, депутат обласної ради Тетяна Корост, ВАТ “Кременчук- м’ясо”, торгова марка “Тахтаулівські ковбаси” (Полтавський район), Полтавський м’ясокомбінат, фірма “Зоря”. З веселими співами й полтавською полечкою йшли по вулиці разом із гостями та учасниками свята артисти заслуженого ансамблю пісні й танцю “Лтава” імені Валентина Міщенка Полтавського міського будинку культури. Гостей розважали театралізовані персонажі в яскравих костюмах – Господар із Господинею, Тигреня, Бичок, Поросятко, Сніговик, Смішарики, Сосиски. На святково оформленій Театральній площі Полтави переможців кулінарного конкурсу вітав ансамбль кухарчуків. А на імпровізованій сцені біля ЦУМу бажаючих запрошували взяти участь у веселих конкурсах та вікторинах… Проводився також благодійний аукціон. Смажених поросят купували за тисячу гривень кожне. Гроші, за умовою конкурсу, були відразу ж передані представнику Полтавської спецшколи № 39, де навчаються діти-інваліди, для обладнання логопедичного кабінету. Гостям свята давали скуштувати маленькі бутербродики з салом на шпичках. Щоправда, бажаючих спробувати делікатес було значно більше, ніж частування… Торгували шашликами, м’ясними делікатесами, перченим салом, бужениною, сосисками. Ціни – від 30 гривень за кілограм. – Наше господарство вирощує, переробляє сировину і виготовляє різні види м’ясної продукції, – розповідає головний технолог м’ясокомбінату ТОВ “Агрофірма “Маяк” Тетяна Какасенко. – У Полтаві створена наша торгова мережа “Рідне село”, вже діють чотири магазини і кіоск. На святі представили чимало різновидів сала – копчене, угорське, подільське… У нас є свій покупець, виготовляємо продукцію з місцевої сировини, дуже якісну і смачну, без домішок. …Можна скільки завгодно кепкувати з пристрасті українців до сала, але воно завжди допомагало нам пережити лихі часи, було і залишається святковим частуванням. Свято сала у Полтаві ще раз утвердило цю незаперечну істину, перевірену й нашими предками, й нинішнім поколінням.
“Зоря Полтавщини”